Mental sundhed og din ”tarm-hjerne”.

Mental sundhed er ikke blot fravær af psykiske sygdomme. Mental sundhed er en balance mellem godt socialt netværk, trivsel og sundhed. Man kan booste sin mentale sundhed på flere områder.

Mental sundhed er et begreb der bliver diskuteret og forsket i, som aldrig før. Noget af det man har fundet ud af, er at vores tarme har stor betydning for vores mentale sundhed, og man kunne derfor kalde vores tarme for den 3. hjerne. Samspillet mellem tarmene og vores hjerne er meget komplekst, forskning viser at tarmene og hjernen kommunikerer sammen, man ved dog ikke helt hvordan, endnu.

Slowjuice Copenhagen

Gæsteblogger: Cindie Schmidt, Psykiatrisk Sygeplejerske – mental-sundhed.dk

WHO’s definition af mental sundhed – En tilstand af velbefindende, hvor individet kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress samt indgå i fællesskaber med andre mennesker.

WHO´s definition kombineret med forskning, giver anledning til at blive lidt klogere på vores tarme og deres betydning, for vores mentale sundhed. Mest for at hjælpe os selv. For det er faktisk kun os selv, der kan påvirke vores tarme, med det hvad vi kommer i munden, men faktisk ved at være opmærksom på den måde vi tænker på. Derfor kan vi også kun selv påvirke vores mentale sundhed, gennem kosten, men også gennem vores tanker og måden vi forstår os selv og omverdenen på. I dette indlæg, vil der kun være fokus på tarmene og dens betydning for vores mentale sundhed. Alt det vi spiser skal nedbrydes af vores mavesyre og de gode næringsstoffer bliver optaget via tarmslimhinden. Fordøjelsen bliver påvirket af forskellige ting, men en af de ting med størst betydning er balancen mellem mikroorganismer, bakterier og svampe, der er til stede i fordøjelseskanalen. Dette kaldes tarmfloraen. Tarmfloraen er noget vi udvikler. Inden for det første døgn af livet kommer tarmbakterierne fra moderens fødsels- og tarmkanal ved en naturlig fødsel. Modsat børn der bliver født ved kejsersnit, er tarmfloraen sammensat på en anden måned, da det er bakterier fra omgivelserne, som danner starten på deres tarmfloraen. Dette er der opmærksomhed på, og flere steder bruger de baktier fra moderen, og kommer på den nyfødte baby ved kejsersnit. Antallet af tarmbakterier er over hundrede trillioner og deres aktivitet påvirker både vores immunsystem, vores hormonsystem, og vores nervesystem − og omvendt. Alle menneskers tarmflora er forskellig − så det, der virker for den ene, er ikke nødvendigvis det samme, som virker for den anden. Hovedparten af tarmbakterierne er ikke sygdomsfremkaldende, men enten er de neutrale eller ligefrem gavnlige for os. Det kræver dog, at vi har nok tarmbakterier i kroppen, og det har langtfra alle. Ved at spise en varieret kost, kan man komme lang for at styrke ens gode tarmflora. Udover at booste din mentale sundhed via en juicekur, kan du ved at drikke et ingefærshot om morgenen, give din krop en masse gode mineraler og næringsstoffer som holder dit blodsukker stabilt hele dagen. Ingefærshots kan købes her. 

Seneste indlæg

SPAR 10% på din næste ordre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så sender vi dig en rabatkode på 10% med det samme.

Tak for din tilmelding